Pages

30.6.2014

A Love Song for Charlie

Blood, punk rock and beer, sanotaan  Ska Studiosin Charlie Murderin descriptionissa. Tämä peli ja minä olemme siis a match made in heaven.

Olen jo monen monta kertaa aikonut hankkia tämän, mutta (kuten usein käy) harhautunut alkuperäisestä suunnitelmasta ja päätynyt ostamaan jonkun muun pelin (tai kaljaa). Siksi olinkin kovin ilahtunut huomatessani, että se sattui olemaan Games With Gold -kamppiksen kesäkuun loppupuoliskon ilmaispelinä. Sillä, kuten jo todettu, minä pidän kaikesta halvasta ja ilmaisesta.

Halusin kovasti tykätä Charlie Murderista jo ennen kuin olin sitä koskaan pelannutkaan, ja samalla pelkäsin, että en tykkääkään. Mielessäni pyöri kaikenlaisia epämääräisiä visioita siitä, miten kehno peli saattaisi olla, ja ehkä tästäkin syystä olen lykännyt pelin hankkimista.

Pelin alussa Charlie Murder, samannimisen punk-bändin nokkamies, on joutunut helvettin, josta pitää tastella pääsy takaisin elävien joukkoon. Maanpäällistä eloa vaikeuttavat kaikenlaiset ilkimiykset zombeista ninjojen kautta noitiin ja muihin paholaisen kätyreihin. Pääpahiksena toimii black metal -pumppu Gore Quaffer ja eritoten sen pääjehu Lord Mortimer. Mortimerin agendana on estää Charlie Murderin nimeä kantavan bändin pääsy elintärkeään Battle of the Bands -skabaan. Ja pelaajan tehtävänä on luonnollisesti taistella tiensä läpi esteiden ja vihollisten kohti bändikisaa. Periaatteessa hyvin yksinkertainen juoni saa syvyyttä takautuma-cutscenejen kautta – takautumien myötä nimittäin selviää, ettei pelin päähenkilö Charlie ole absoluuttisen hyvä, eikä pääantagonisti Mortimer puolestaan läpikotaisin paha. Kärjistäen voisi jopa todeta, että Charlie on hinnalla millä hyvänsä menestystä janoava kusipää ja Mortimer taas tallotuksi tulemiseen kyllästynyt, katkeroitunut raasu.

Charlie sisältää, veren ja irronneiden ruumiiinosien, kaljan ja punkin ohella, kaikkea muutakin sydäntäni lämmittävää: mäiskettä, zombeja, ninjoja, moottorisahoja, hautausmaita, tatskaliikkeitä ja kamerakännykän. Graafinen ilme on ihanan scene, aina värejä, fontteja ja hahmojen vaatteita myöten. Niitä vaatteita ja muita tykötarpeita, kuten kettinkejä, hattuja, hanskoja ja muuta ryönää, löytyy vähän sieltä sun täältä. Keräilemiään lumppuja voi myös myydä, ja ansaituilla rahoilla ostaa uusia. Vaatteilla on myös ihan oikeasti merkitystä, koska kunnon sotisovan tapaan ne tarjoavat erilaisia suojia ja buusteja. Harmi kyllä, omaa silmää eniten miellyttäneet ryysyt eivät koskaan olleet niitä parhaita vaihtoehtoja, mutta no can do. Ennemmin sitä kuolee hyvännäköisissä kuteissa kun elää tyhmännäköisissä.. Tai no.. :]

Charlie Murderista puhuttaessa on myös pakko tuoda esiin sen erittäin mainio ääniraita. Harvoin innostun näin kovasti pelin musiikeista (yleensä en edes muista niitä, poislukien Skyrim ja Falloutit), saati sitten että kuuntelisin niitä myös pelaamisen ulkopuolella.

Olen niin lumoutunut, etten oikein edes keksi mitään kunnollista kritisoitavaa. Charlie Murder ei ole järin helppo peli, mutta mikään ei ole ylitsepääsemättömän hankalaa. Peli rullaa eteenpäin mukavasti ja pelattavuus on kohdillaan. Kovin kummoista tutoriaalia ei ole tarjolla, mutta tekemällä oppii. Eikä Charlien haltuunotto tosiaan edellytä itsetarkoituksellisen monimutkaisten näppäinkombojen opettelua, eivätkä alkuun hankalahkoilta tuntuvat valikotkaan niin mahdottomia lopulta ole. Ohjeita löytyy niitä tarvitsevalle jo mainitun kamerakännykän viesteistä, ja samalla voi vielä käydä kurkkaamassa twitter-seuraajien määrän.

Moninpelipuolikin on onnistunut – pahiksia voi pistää pataan up to kolmen kaverin kanssa. Mikäs sen hauskempaa, kuin lava 5 lavaa kaljaa, pari yhtä häiriintynyttä up for some fun -kaveria ja ilta Charlien kanssa. Toki pelaaminen on hauskaa ihan yksinkin, mutta kimpassa öykkäröinti nostaa peliä ihan uudelle tasolle. Pelattavia hahmojakin löytyy bändin jäsenistä vähän jokaiseen makuun: Charlie on berzerker, Lester maagi, Rex tankki, Kelly lumooja ja Tommy shamaani.

Charlie Murder pyyhkii lattiaa esimerkiksi Scott Pilgrimillä - ja oikeastaan kaikilla muillakin beat 'em up -painotteisilla side-scrollaajilla. Tähän peliin olin vähän ihastunut jo ennen kuin sen kanssa koskaan tein tuttavuutta, ja rakastuin saman tien kun pääsin siihen käsiksi. Minä ja Charlie tulemme viettämään vielä paljon iltoja yhdessä kaljan ja turpiinvetelyn merkeissä.

26.6.2014

And the sun got up.. or was it going down?

Juhannus juhlittu. Mitä jäi käteen? Valvottuja öitä ja aamuiksi kääntyneitä bileitä. Uuh. Mitä muuta? Noin kymmenentuhatta hyttysenpistoa, yksi käärmeenpurema ja muutama palovamma. Pari jätesäkillistä tölkkejä, sulanut kengänpohja, rikkoutunut sytkäri, takkuiset hiukset ja rakkoja käsissä. Oon nimittäin kova hakkaamaan halkoja - eritoten krapulassa. Ja tällä reissulla tosiaan tuli hakattua :]


Palovamman voi hankkia myös tyylillä

Kiitos tästä jalkarutosta, hyttyset.

En ymmärrä, mistä se krapula tuli




20.6.2014

Midsummer Madness

Savunhajuisia vaatteita, mustikkapuskiin kaatuilua, tulta, jäätä ja sadetta, hiiltynyttä lihaa, lämpimiä kaljoja, veneturnajaisia, hyttysiä, mitä muuta? Ihan sama. Hauskaa Juhannusta kaikille! 

Ja loppuun viisaus äidiltä: pitäkää hauskaa, mutta älkää hukkuko!


2.6.2014

Oman elämäni Agamemnon Busmalis eli ennakkotunnelmia The Escapistsista

Ilmoitusluontoinen asia: mun irtileikkaamaani sormenpäähän on kasvanut uusi iho. Siistiä.

Jatketaan pelijutuilla eli The Escapistsin ennakkotunnelmilla. Kiitokset Videopelinörtille/Yellowhillille/Bordeuxille (oliko siinä kaikki persoonat :D?) ehdotuksesta testata tätä peliä. Eskapistit nimittäin kolahti aika mukavasti jo ensi minuuttien aikana. Mouldy Toof on käytännössä Chris Davisin yhden miehen pelistudio, ja The Escapists on onnistunut saamaan Steamissa vihreää valoa sekä julkaisijakseen muun muassa Wormsista tutun Team 17:n.

Pelin tarkoitus on siis paeta vankilasta. Pelissä ei ole valmiiksi käsikirjoitettua tarinaa – kaikki riippuu pelaajasta itsestään. Pelin kehittäjä Chris Davis kuvailikin The Escapistsia täydelliseksi vastakohdaksi vankilanhallintapelille Prison Architechtille (jota ehdin myös kokeilla, ja josta varmaan lisää myöhemmin). Rezzedissä tarjolla kokeiltavaksi oli kaivamismetodi, mikä vaikutti aluksi hyvinkin yksinkertaiselta – kunhan nyt vaan kaivellaan – mutta paljastui lopulta haastavaksi ja hermoja (hyvällä tavalla) raastavaksi hiekanpiilotusoperaatioksi. Niin, jos meinaa kaivaa tunnelin ulos vankilasta, jotain sille hiekka/maa-ainesmäärälle on tehtävä. Sitä voi toki huuhtoa alas vessanpöntöstä, mutta vessaa ei voi olla koko ajan vetämässä. Jonkun verran voi myös kylvää ympäri vankilaa tai kätkeä omaan selliin. Nostan kyllä lippistä Mouldy Toofille eli Chrisille autenttisuuden illuusiosta. Ei sitä joka päivä tulekaan yhtä luovasti miettineeksi, miten päästä eroon ei-toivotusta maa-aineksesta.  Kaikkea vapaa-aikaansa ei kuitenkaan kannata käyttää pelkän maa-aineksen jemmailuun. Sen lisäksi voi käydä salilla pumppaamassa statseja, suorittaa erilaisia tehtäviä ja ystävystyä muiden vankien kanssa. Kaveeraaminen todella kannattaa, sillä ystävällismielisiltä kanssavangeilta voi ostaa erinäisiä hyödykkeitä, eivätkä he kiinnitä ei-toivottua huomiota pakopuuhasteluihin. Vankilassa myös tapellaan, ja paljon tapellaankin. Ja tappeluthan tietysti vievät vartijoiden huomiota muualle, mikä mahdollistaa kaikenlaisten tihutöiden tekemisen kaikessa rauhassa. Yksinkertaistettuna The Escapists on pakosuunnitelman hiomista ja toteuttamista ajanhallinnan raameissa. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta on järjettömän mukaansatempaavaa! Kaiken kaikkiaan pelin tempo ei kuitenkaan ole sieltä nopeimmasta päästä, vaan tekemiselle ja suunnittelulle annetaan aikaa. Ja aikaahan vankilassa riittää..

Ehdin nähdä ja kokea vain murto-osan siitä, mitä The Escapists tulee valmistuttuaan tarjoamaan, mutta jos jotain, niin tätä peliä kannattaa pitää silmällä tulevaisuudessakin. Kyseessä on äärettömän kunnianhimoinen vankilastapakenemissimulaatioprojekti, joka onnistui kertakaikkiaan vakuuttamaan allekirjoittaneen potentiaalillaan. Julkaisua odotellessa.

E: pelin voi muuten ennakkotilata Steamista <3


Here comes Pac-Man...

Kirjoitin Livegamersiin arvion Pac-Man and the Ghostly Adventures -pelistä. Ei nyt ihan ollut niitä niin sanotusti päräyttävimpiä pelejä. Huoh. Jos harkitsette pelin ostamista, käykää nyt lukemassa muutama varoituksen sananen.