Pages

2.12.2014

Peaky Blinders eli Brumin pahat pojat

Sain vinkin sarjasta nimeltä Peaky Blinders.
Sen tapahtumapaikka on melkein toinen kotikaupunkini Birmingham.
Siinä on gangstereita.
Se sijoittuu 1920-luvulle.
Siinä on gangstereiden lisäksi huumeita, viinaa, seksiä, juonittelua ja väkivaltaa.
Jep, I'm in.

Peaky Blinders kertoo siis Birminghamissa ensimmäisen maailmansodan jälkeen vaikuttaneesta, oikeastikin olemassa olleesta rikollisjärjestöstä, Peaky Blindersista. Nimensä jengi on sarjan mukaan saanut päähineisiinsä piilottamistaan partakoneenteristä, joilla saattoi kätevästi viiltää vastustajalta vaikka silmät. Historioitsijoiden mukaan partakoneenterälegenda on kuitenkin, no, silkkaa legendaa, ja jengin nimi viittaa lähinnä aikakauden hattujen lippoihin. Historiallisten lähteisen mukaan Shelbyjen jengi on myös ollut huomattavasti vähemmän vaarallinen, kuin sarjassa annetaan ymmärtää - rikkomusten ollessa lähinnä tappelujen aloittamisia, mukilointeja ja pikkuryöstöjä. Mutta kuka nyt todellisuudesta välittää, kun on mahdollista uppoutua fiktioon :D

Sarjassa Birmingham on ruma ja likainen teollisuuskaupunki, jossa korruptio rehottaa, eikä kukaan ole koskaan turvassa. Vaikkakin sarjaa on ilmeisesti aika paljon kuvattu Birminghamin lisäksi Leedsissa, Bradfordissa ja Liverpoolissa, on Birminghamin rähjäinen, teollisuuden ja kanaalien leimaama sielu saatu hienosti vangittua filmille.

Peaky Blindersin ytimessä on Shelbyn perhe: sisarukset Tommy, Arthur, Johnny, Finn ja Ada sekä näiden täti Polly. Shelbyt hoitelevat vedonlyönti- ja salakuljetusbisneksiään vähän lain molemmin puolin ja pitelevät taskuissaan niin kaupungin konstaapeleja kuin ravintolaelämääkin. Tämä ei sovi kaupunkiin Irlannista saapuneelle tarkastaja Campbellille lainkaan. Veljeksistä keskimmäinen, Tommy, periaatteessa johtaa Shelbyjen perheyritykssen toimintaa Polly-tädin kuitenkin kyseenalaistaessa tämän valta-asemaa ja päätöksiä jatkuvasti. Adan suhde tunnettuun kommunistiin ei taas sovi muun perheen kuvioihin. Entä millaisin vaikuttimin on liikkeellä Shelbyjen pubiin töihin pestautunut irlantilainen Grace? Nuori ja hölmö Johnny rakastuu kaupungin huoraan. Leen mustalaisperhekin on tiiviisti mukana kuvioissa. Kapuloita Shelbyjen rattaisiin heittelee Campbellin ohella kilpaileva rikollispomo Billy Kimber. Taustalla vaikuttaa myös itse Winston Churchill. Kuka lopulta pelaakaan, ja kenen pussiin?

On mukava kerrankin katsoa brittisarjaa, jonka tapahtumapaikkana on joku muu kuin Lontoo. No Cold Feet taisi sijoittua Manchesteriin. Mutta tarkemmin ajatellen, en nyt muista koskaan nähneeni ainuttakaan Birminghamiin keskittynyttä TV-sarjaa. Ja jotain Holiday Showdownin tai You Are What You Eatin jaksoja ei lasketa :D

Ihan pakko on myös nostaa esiin Peaky Blindersin musiikki. Jo sarjan tunnusbiisi, Nick Caven Red Right Hand, aiheuttaa kylmiä väreitä, eikä musiikillinen ilotulitus suinkaan lopu siihen. Jokaisessa jaksossa päästään nauttimaan oikeasti hienosta musiikista, kuultiinpa sitä sitten tappelu- tai vähän romanttisemman kohtauksen taustalla. Mukaan on päässyt Nick Caven lisäksi muun muassa Arctic Monkeys, PJ Harvey, The Raconteurs, Tom Waits ja White Stripes.

Ainiin, tokalla kaudella pidot vaan paranee, Shelbyt lähtevät valloittamaan Lontoota, ja mukaan kuvioihin tulee Camden Townin kunkku Alfie Solomons, jota esittää Tom Hardy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti