Pages

22.2.2014

DayZ: Thirsty, Sick And Lost Somewhere In Post-Apocalyptic Sovietland

Jos et ole vielä pelannut DayZ:n early alphaa, aloita saman tien. Steamista löytyy. Kyseessä on ihan järjettömän koukuttava, käsittämättömän laaja, satunnaisilla toivonpilkahduksilla ja raa'alla selviytymishalulla käyvä avoimen maailman selviytymispeli.

Pelissä ei ole juonta, ei tehtäviä, ei tarinaa. Ei kuollutta perhettä, jonka puolesta kostaa, ei lohikäärmeitä, ei maailmaa tai edes neitosta pelastattevana. Ainoastaan metsäinen, paikoin kyrillisillä katukylteillä varustettu maailma. Mitään ei selitetä, mutta zombeja tuntuu pyörivän siellä täällä, talot ovat tyhjillään ja verijälkiinkin toisinaan törmää. Jonkinlainen apokalypsi on siis tapahtunut, ja ainoa pointti on pysyä hengissä. Henkikullan säilyttäminen ei olekaan ihan helppo nakki. Jos ei juo, nestehukka korjaa ennen pitkää. Toisaalta likaisen veden juonnista rankaistaan erinäisillä sairauksilla, jotka voivat viedä manan majoille hyvinkin pian ellei saa ajoissa hommattua jotain asiallisia lääkkeitä. Zombeihin törmää silloin tällöin, ja niiden kanssa telmimiseen on syytä varustautua vähintään kirveen tasoisella aseella - jos sellaisen sattuu ajoissa löytämään.

Tällä hetkellä zombeja suurempi uhka tuntuu kuitenkin olevan toiset pelaajat. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen silkkaa hyvyyttäni lahjoittanut tuntemattomalle kulkijalle ruokasäilykkeen tai lääkkeitä, repinyt jopa paidan päältäni haavan sitomista varten - ja päätynyt katuojaan kuula kallossa tai kirves rinnassa. How very rude! Mutta tyhmyydestä sakotetaan ja niin edelleen.

Toisaalta DayZ tuottaa myös aivan järisyttäviä onnen- ja onnistumisen tunteita. Olen huutanut ääneen ilosta löytäessäni tuoreen banaanin tai limutölkin - puhumattakaan kirveestä, toimivasta kaivosta tai vitamiinitableteista! Taisin vuodattaa pari onnenkyyneltä selviydyttydäni sekä ruokamyrkytyksestä (note to self: älä jumalauta pelle syö niitä mätiä hedelmiä!) että ihan törkeästä nestehukasta ja löydettyäni pienen kylän ikuisuuden kestäneen päämäärättömän vaelluksen päätteeksi.

DayZ on tällä hetkellä aika lähellä sitä, minkä voisi sanoa olevan parasta ikinä.

Dean Hall, you rock!


4 kommenttia:

  1. Tätä peliä on tullut seurattua sen alkumetreiltä asti (vielä kun oli pelkkä modi), mutta missään vaiheessa en ole saanut aikaiseksi revittyä aikaa itse pelaamiseen. Olenkin nyt ajatellut, että odottelen vielä muutaman kuukauden verran, että peliä vähän päivitellään vielä ja sitten kesällä voisi aloittaa itsekkin - varsinkin kun kesäisin ei paljoa muita julkaisuja ole...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä aikaa tosiaan kannattaa varata, tuotahan on nimittäin kutsuttu myös maailman parhaaksi juoksusimulaattoriksi :D Etäisyydet on pitkiä ja paikasta toiseen siirtyminen ei ole mikään itsestäänselvä juttu - eli juoksemiseen kannattaa varautua. Ihan loistava peli kyllä, mutta juuri sellainen peli, ettei sitä viitsi edes alle tunnin aikataululla aloittaa. Ihanteellista on kun voi pelata koko päivän (tai yön) :)

      Poista
    2. Haha näin vähän arvelinkin. Nooh, kesästä lähtien pitäisi alkaa työttömän arki, niin sitten ei ole muuta kuin aikaa:D

      Poista
  2. Mäkin salaa toivon aina välillä, että nykyiset työt loppuisi tai saisin kenkää tai jtn. Sitten voisin olla Free Videogame Agent (mun unelmatyö, itsekehitetty ammattinimike) :DD Mälsää tosin jos oot vastoin omaa tahtoasi työtön. Mutta ainakin on sitten aikaa pelata sydämen kyllyydestä :)

    VastaaPoista